Aktiivne vahetund

7. aprillil 2017 osalesid huvijuht Kristiina Tiits ja 4B klassi õpilane Maria Kuusk Tallinna Haridusameti korraldatud koolitusel „Aktiivne vahetund“ Tallinna Õismäe Gümnaasiumis.
Koolitajaks oli füsioterapeut ja Laste Tervisekooli juhendaja Merle Leiner, kes selgitas, kuidas osavustreening on seotud aju tegevusega. Merle Leiner tõi aju ja keha koostöö iseloomustamiseks lihtsa näite: Ajus on palju rakke, kuid need ei suhtle omavahel. Nagu siis kui sa esimest korda kooli läksid, oli koolis palju lapsi, aga sa ei tundnud neist peaaegu kedagi ja seepärast ei kiirustanud sa nendega suhtlema. Esimesel koolipäeval sa veel ei kutsunud neid endaga mängima ja te ei teinud midagi väga palju ühiselt koos. Aja jooksul aga oled õppinud järjest rohkem lapsi oma koolist tundma ja teil on ühiseid tegevusi. Sama on ajus, et kui sa kasvad ja õpid tegema erinevaid liigutusi, siis ajus õpivad rakud omavahel suhtlema ja sina muutud osavamaks.
Koolituse käigus õpetas Merle Leiner harjutusi, mis vajavad väheseid ja odavaid vahendeid, kuid on arendavad ja sooritamisel väljakutset pakkuvad igas vanuses õpilastele.
Mina ja Maria soovitame kursust algklasside õpetajatele, kehalise kasvatuse õpetajatele ja mängujuhtidele.
Koolituse materjalid ja harjutuste kirjeldused on leitavad lisast.