Käte hügieen

Tervise Arengu Instituudi fookuses on käte hügieen.hjalik ja sage käte pesemine on meedikute hinnangul kõige olulisem ja ka kõige hõlpsam viis haigustekitajatest vabanemiseks. Käte pesemise video

Ehkki me ei näe baktereid ja viirusi palja silmaga, elutseb näiteks sõrmeküüne all neljakordse Eesti rahvaarvu jagu mikroobe (ca 5,36 miljonit), sõrmuse all aga kogu Euroopa Liidu liikmesriikide elanike arvu jagu ehk 492 miljonit mikroobi. Umbkaudu 80% nakkustest levib käte kaudu. 

Töökohal on mitmeid  ehk esmapilgul üllatavaid kohti, kus leidub rohkesti viiruseid ja baktereid. Viimaste aastate uuringute toel võib väita, et ainuüksi töölaual on 400 korda rohkem baktereid, kui nt tualeti prill-laual. Laualt käib päeva jooksul läbi väga erisuguseid isiklikke või siis ka muid esemeid – (käe)kott, võtmed, kohvitass, enda või kolleegi telefon, pastapliiats jne. Neil kõigil on eelnev pikk „reisi- ja saastumise ajalugu“. Lisaks on töökohal mitmeid teisi saastunud paiku – ukselingid, trepikäsipuud, valgustuse lülitid, puhkeruumis ja mujal töökohal ühiskasutusel olev tehnika, nagu nt koopiamasinad, printerid või väiksemad abivahendid, mida paratamatult tuleb kätega puudutada; või siis puhkeruumis olevad toidu säilitamiseks ja soojendamiseks mõeldud aparaadid ja nende osad (külmkapi uks, veekeedukannu sang, mikrolaineahju või pliidi nupud jne). Kõige tõhusaim viis enese kaitsmisel erinevate viirushaiguste eest on pesta käsi.